[讲座报告]理学院学科建设年系列学术讲座公告

时间:2012年06月20日 08:53  作者:编辑  来源:学科建设办   查看:  评论:0
内容摘要:报 告 人:朱利平 博士(上海财经大学统计与管理学院) 报告时间:2012年6月22日下午2:30-5:00 报告地点:理学院大会议室(学14-514) 报告主题及内容: Title1 1:Dimension Reduction for High Dimensional Data I...

报 告 人朱利平 博士(上海财经大学统计与管理学院)

报告时间:2012年6月22日下午2:30-5:00

报告地点:理学院大会议室(学14-514)

报告主题及内容:

In this talk, I will review the literature of sufficient dimension reduction for high dimensional data. Sufficient dimension reduction focuses on a general class of semiparametric regressions which contains many parametric and semiparametric examples as special cases. A core notion in sufficient dimension reduction is the central subspace. We will give several properties of the central subspace. To reduce the covariate dimension amounts to estimate the central subspace. We discuss how the ordinary least squares, sliced inverse regression, sliced average variance estimation can be utilized to recover the central subspace.

Title 2:Sufficient Dimension Reduction through Cumulative Slicing Estimation

In this talk, I introduce a complete methodology of cumulative slicing estimation to sufficient dimension reduction. In parallel to the classical slicing estimation, we develop three methods that are termed, respectively, as cumulative mean estimation, cumulative variance estimation, and cumulative directional regression. In addition, we propose a criterion to estimate the structural dimension of the central subspace. Extensive simulations are carried out for comparison with existing methods.

报告人简介:朱利平博士为上海财经大学统计与管理学院统计系博士生导师,2001年和2006年分别获得华东师范大学统计学专业理学学士和理学博士学位。在大规模数据分析技术、充分降维方法、半参数回归模型、生物统计等方面开展了许多有价值的研究工作,在国际和国内著名学术期刊上发表论文数十篇,其中在国际统计类顶级杂志《Journal of the American Statistical Association》和《Journal of the Royal Statistical Society》上发表SCI收录论文7篇(均属一区),主持国家自然科学基金2项。

欢迎广大师生踊跃参加!

2012年6月20日